Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Bruine kiekendief - Circus Aeruginosus
Bruine kiekendief - Circus Aeruginosus
Bruine kiekendief - Circus Aeruginosus
Bruine kiekendief - Circus Aeruginosus
Voorkomen Bruine kiekendief - Circus Aeruginosus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Bruine kiekendief - Circus Aeruginosus (Linnaeus, 1758)
English Marsh harrier FranÁais Busard des roseaux Deutch Rohrweihe
Italiano Falco di palude Svenska Brun kšrrhŲk EspaŮol Aguilucho lagunero
PortuguÍs Tartaranh„o-ruivo-dos-pauis Polski Błotniak stawowy Dansk Afrikansk RÝrhÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is onbekend Populatie trend van deze soort is onbekend.
 
Ondersoorten:
Circus aeruginosus is gesplitst in 2 soorten:
- Circus aeruginosus
     Circus aeruginosus
     Circus aeruginosus
     Circus aeruginosus aeruginosus
     Circus aeruginosus harterti
     Circus approximans
     Circus approximans approximans
     Circus approximans gouldi
     Circus maillardi
     Circus maillardi
     Circus macrosceles
     Circus spilonotus
     Circus spilonotus spilonotus
     Circus spilonotus spilothorax
- Circus ranivorus
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 48 - 56 cm
Spanwijdte : 115 - 130 cm
Gewicht : (M) 540 gram / (V) 740 gram
 
Kenmerken:
Zo groot als de Buizerd met smalle vleugels en langere staart. Mannetje van boven donker bruin, vleugels grijs met zwarte punten, staart lichtgrijs, onderkant bruinrood ,kop licht met donkere strepen. Vrouwtje eenkleurig grijs- tot donkerbruin, bovenkop, nek, keel en schouders gelig. Snavel zwart, washuid geel, poten geel,nagels zwart. Jonge vogels met lichte keel- en nekvlek, vaak ook met lichte bovenkop en nek.
 
Vlucht:
Zweeft meestal in schommelende vlucht met V-vormig naar boven gehouden vleugels laag boven de grond. Vleugels lang en breed, staart korter en breder dan bij andere kiekendieven.
 
Verspreiding:
Van Zuidwest-Europa en Noordwest-Afrika tot Sachalin en Japan, AustraliŽ en OceaniŽ.
 
Habitat:
Rietvelden aan de oevers van meren en rivieren, moerassige gebieden, drassige weilanden, laagvlakten, korenvelden.
 
Geluid:
Tijdens baltsvlucht een klagend 'kieeeh' of 'keeeh', alarmroep een kekkerend 'kikeikeikeki'
 
Voedsel:
Hoofdzakelijk watervogels tot de grootte van een meerkoet, waterratten, muskusratten, vissen, kikkers en reptielen. Soms ook vogeleieren.
 
Voortplanting:
Horst wordt meest in dichte rietvelden gebouwd op geknikte stengels van riet of biezen; ook in korenvelden en op weilanden. Beide partners helpen bij de bouw. Broedtijd april/mei. Grootte van het nest 3-6 eieren, broedduur 31-34 dagen, nestperiode jongen 38-40 dagen. Alleen vrouwtje broedt. Het aantal broedparen in Nederland wordt geschat op 1370 - 1410.
 
Overige:
De Bruine Kiekendief slaat zijn prooi veelal tijdens een lage zoekvlucht. Vaak staat hij traag 'biddend' boven het riet om zich dan vervolgens op de prooi te storten. Boven het water dwingt hij jonge watervogels zo dikwijls tot duiken, dat ze uitgeput raken en dan gemakkelijk te grijpen zijn.

In de paartijd vertonen de vogels vaak indrukwekkende vliegkunsten: het mannetje vliegt met fladderende vleugelslagen over de toekomstige broedplaats, laat zich kopjeduikelend naar beneden vallen en schiet dan weer de hoogte in. Het vrouwtje, dat op geringere hoogte vliegt, vangt de schijnaanvallen van het mannetje op, als hij zijn klauwen naar haar uitstrekt. Europese Bruine kiekendieven trekken reeds in augustus naar de winterkwartieren in tropisch Afrika; vanaf eind maart keren ze op de broedplaatsen terug.
 
Ingezonden foto's:
©: Dhr. Peter Dresselhuizen - 12 april 2007, Koog aan de Zaan (Noord-Holland)
Canon EOS 350D -
©: Dhr. Peter Dresselhuizen : Bruine kiekendief - Circus Aeruginosus ©: Dhr. Peter Dresselhuizen : Bruine kiekendief - Circus Aeruginosus