Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Rode wouw (Milvus milvus)
Rode wouw (Milvus milvus)
Rode wouw (Milvus milvus)
Voorkomen Rode wouw (Milvus milvus)
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Rode wouw - Milvus milvus (Linnaeus, 1758)
English Red kite FranÁais Milan royal Deutch Rotmilan
Italiano Nibbio reale Svenska RŲd glada EspaŮol Milano real
PortuguÍs Milhafre-real Polski Kania ruda Dansk RÝd Glente
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is onbekend Populatie trend van deze soort is onbekend. Voor Nederland loopt deze terug.
 
Ondersoorten:
Er zijn twee ondersoorten. Naast de nominaatvorm is er de kleinere en donkere Kaapverdische Rode Wouw, Milvus Milvus fasciicauda, die waarschijnlijk ontstaan is door hybridisatie van Rode en Zwarte Wouwen. Van deze vorm zijn recentelijk alleen nog maar in het uiterste noordwesten van de Kaapverdische Eilanden (Santo Antao) enkele exemplaren waargenomen. Deze ondersoort wordt met uitsterven bedreigd.
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 60 - 73 cm
Spanwijdte : 154 - 170 cm
Gewicht : (M) 870 - 1190 gram / (V) 960 - 1390 gram
 
Kenmerken:
Groter en slanker dan de Buizerd met veel langere vleugels en lange, diep gevorkte, roestrode staart. Bovenzijde roodbruin, onderkant lichter roestrood met donkere streping. Kop lichtgrijs. Beide geslachten gelijk gekleurd.
 
Vlucht:
De lange, diep gevorkte, roestrode staart is het beste kenmerk van de vliegende Rode Wouw. De diepe insnijding is altijd te zien, zowel bij gesloten als bij gespreide staart. Vleugels lang en smal, meestal min of meer gehoekt, met opvallende lichte vlekken op de onderkant van de vleugels. Staart wordt bij het sturen dikwijls zijwaarts gedraaid. Vliegt moeiteloos met elastische, sternachtige lichte, diep doorslaande vleugelslagen, waartussen het lichaam op en neer deint.
 
Verspreiding:
Van de Canarische Eilanden en Marokko oostwaarts tot Wit-Rusland, de OekraÔne en ArmeniŽ. De wereldpopulatie bestaat uit circa 12.000 paren. In Duitsland is een flinke populatie in een bosgebied bij Maagdenburg. In Engeland en Schotland werd deze wouw in de negentiende eeuw uitgeroeid; een klein bestand van twaalf vogels werd voor Wales behouden. In 1989 werd zeventig vogels uit Zweden en Spanje uitgezet in Groot-BrittanniŽ. In Nederland broeden slechts enkele paren.
 
Habitat:
Loofbossen met oud geboomte, die afgewisseld worden door open plekken en flinke wateroppervlakken. Minder aan water gebonden dan de Zwarte Wouw.
 
Geluid:
Als van Buizerd, maar zachter, langgerekt 'hieeh' of 'pieie'. Tijdens de baltsvlucht een 'jammerende' triller. Klik hier om het geluid te beluisteren
 
Voedsel:
Muizen, hamsters en andere kleine zoogdieren, vogels tot de grootte van een kip, dode vissen, hagedissen, hazelwormen, kikker, sprinkhanen, kevers, rupsen.
 
Voortplanting:
Boomhorst met ondiepe nestkom, die met lorren, papier en ander afval wordt bekleed. Broedtijd midden april tot midden mei. Grootte van het nest 3 (-4) eieren. Broedduur 28 - 30 dagen. Nestperiode jongen 45 - 50 dagen. Alleen vrouwtje broedt, verzorgd door het mannetje.
 
Overige:
Uitgesproken jager op kleine dieren, die alleen grote prooien de baas kan, als deze in slechte toestand verkeren. Op sommige plaatsen is deze wouw een parasiet bij andere roofvogels.
 
Ingezonden foto's:
©: Eaglewatch - 14 juli 2010, Vallon pont d'Arc, Frankrijk
Konica Minolta Dynax 7D - Sigma APO 150-500 mm F5-6.3 DG OS HSM
©: Dhr. Peter Dresselhuizen - 28 mei 2008, Duitsland
Canon 40D - Canon 100-400 mm
©: Eaglewatch 2002 - 24 maart 2008, Luxemburg
Konica Minolta Dynax 7D - Sigma APO 100-300 mm