HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Monniksgier - Aegypius Monachus

Monniksgier

Aegypius Monachus

Nederlands MONNIKSGIER

Aegypius Monachus (Linnaeus, 1766)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Aegypius
English Cinereous vulture Français Vautour moine
Deutch Mönchsgeier Italiano Avoltoio monaco
Polish Sęp kasztanowaty Português Abutre-preto
Svenska Grågam Español Buitre negro
Dansk Munkegrib Russkiy Чёрный гриф

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2017 — Near Threatened (NT)
2017 — Near Threatened (NT)
2016 — Near Threatened (NT)
2013 — Near Threatened (NT)
2012 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2006 — Near Threatened (NT)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 15.600 tot 21.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 100 - 110 cm
Spanwijdte : 250 - 295 cm
Gewicht : (M) 7000 - 11500 gram / (V) 7000 - 12500 gram

Kenmerken Kenmerken:
Grootste gier van de Oude Wereld. Verenkleed donkerbruin, kop lichtgrijs, naakt, met blauwachtige huidplekken en donkere vlek rond de ogen, donkerbruine halskraag. Snavel zwartbruin met bleek violette washuid, poten lichtgrijs, nagels zwart, iris zwartachtig. Beide geslachten gelijk gekleurd. Jonge vogels met donkerbruin verenkleed als oude vogels en zwartbruine kop.

Vlucht Vlucht:
Als de Vale Gier met lange brede vleugels, kleine kop en wat langere, wigvormige staart. Tijdens het zweefvliegen worden de vleugels horizontaal gehouden, alleen de slagpennen wijzen iets omhoog.

Habitat Habitat:
Beboste afgelegen berggebieden met veel wilde dieren.

Geluid Geluid:
Vrij zwijgzaam; op de horst grommende en knorrende, bij kadavers krassende en sissende geluiden.

Voedsel Voedsel:
Allerlei dode dieren; bij gebrek aan valwild slaat de Monniksgier ook levende dieren als lammeren, marmotten, hazen en schildpadden.

Voortplanting Voortplanting:
Nestelt meestal in hoge alleenstaande bomen op berghellingen. Beide partners werken samen met het machtige bouwsel van stevige takken. Veel horsten worden jaren achtereen gebruikt. Broedtijd maart, april. Grootte van het nest: een ei, broedduur 52-55 dagen, nestperiode jongen circa 120 dagen. Jonge vogels keren, ook na het uitvliegen, nog geruime tijd naar de horst terug voor voedsel en overnachten er ook.

Overige Overige:
De Monniksgier is met zijn sterke snavel in staat de huid van kadavers open te rijten, zodat ook de vale gier bij de ingewanden kan komen. Leeft minder in groepen dan de vale gier en duldt tijdens het kroppen geen soortgenoten. Oude vogels blijven het hele jaar binnen hun territorium, jonge vogels gaan rondzwerven.

Het aantal monniksgieren neemt in de Europese broedgebieden af. De oorzaken zijn slechts ten dele te wijten aan directe menselijke vervolging, maar vooral door landschapsveranderingen en verslechtering van de voedselsituatie door rationalisering van de veehouderij en daarmee het houden van vee op weilanden. Door het uitzetten van in dierentuinen gefokte jonge vogels, heeft men op Majorca de teruggang van het bestand kunnen stuiten.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Spanje, Majorca, Sardinië, Sicilië, Balkan eilanden tot Centraal-Azië, India en China.

FOTOGALERIE

 


Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus
Monniksgier - Aegypius Monachus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites